Preview

Russian Journal of Parasitology

Advanced search

Influence of fermentation on preservation of infective properties of Trichinella nativa larva in traditional food stuffs «Kopal’chen» of indigenous population of Chukotka

Abstract

It is established that during fermentation of traditional food stuffs «kopal’chen» conditionally pathogenic microflora which is not rendering destructive influence on Trichinella nativa larva develops. Thus T. nativa larva keep viability and infective properties and can be a source of infection of indigenous population of Chukotka.

About the Authors

L. A. Bukina
Вятская Государственная сельскохозяйственная академия
Russian Federation


S. A. Ermolina
Вятская Государственная сельскохозяйственная академия
Russian Federation


A. S. Sjutkina
Вятская Государственная сельскохозяйственная академия
Russian Federation


I. M. Odoevskaja
Всероссийский научно-исследовательский институт гельминтологии им. К.И. Скрябина
Russian Federation


References

1. Боровков М.Ф., Фролов В.П., Серко С.А. Ветеринарно-санитарная экспертиза с основами технологии и стандартизации продуктов животноводства. – С.-Пб.: Лань, 2008. – 448 с.

2. Букина Л.А. Распространение трихинеллеза на морских побережьях Чукотки // Вестн. Ульяновской гос. с.-х. акад. – 2011. – № 4 (16). – С. 80–83.

3. Инюкина Т.А. Концентрация водородных ионов в органах и тканях крупного рогатого скота и свиней при эхинококкозе // Мясная индустрия. – 2011. – № 4. – С. 72–73.

4. Козлов А.И. Эволюция питания. – М.: Изд-во МНЭПУ, 2003. – 173 с.

5. Козлов А.И. Динамика потребления традиционной пищи и здоровье морских зверобоев. – М.: РАКНС/RAIPON, 2005. – 29 с.

6. Кимстач В., Чащин В. Стойкие токсичные вещества, безопасность питания и коренные народы российского Севера. – Осло, 2004. – С. 16–18.

7. Смородинцев И.А. Биохимия мяса. – М.: Пищепромиздат, 1952. – 332 с.

8. Строгов М., Пьер Кристиан Броше, Озиас Д. Чукотка. – М.: Авангард, 2003. – С. 70–72.

9. Уголев А.М. Пищеварение и его приспособительная эволюция. – М.: Изд-во АН СССР, 1961. – 382 с.

10. Serhir B., Maclean J.D., Healy S. et al. Outbreak of trichinellosis associated with arctic walruses in northern Canada // Canad. Comm. Dis. Rep. – 2001. – V. 27. – P. 31–36.

11. Leclair D., Forbes L.B., Suppa S. et al. A preliminary investigation on infectivity of Trichinella larvae in traditional preparations of walrus meat // Parasitol. Res. – 2004. – V. 93. – P. 507–509.

12. Margolis H.S., Middaugh J.P., Burgess R.D. Arctic trichinellosisosis: two Alaskan outbreaks from walrus meat // J. Infect. – 1979. – V. 139. – P.102–105.


Review

For citations:


Bukina L.A., Ermolina S.A., Sjutkina A.S., Odoevskaja I.M. Influence of fermentation on preservation of infective properties of Trichinella nativa larva in traditional food stuffs «Kopal’chen» of indigenous population of Chukotka. Russian Journal of Parasitology. 2013;(1):28-33. (In Russ.)

Views: 256


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1998-8435 (Print)
ISSN 2541-7843 (Online)